De ontwikkeling van het kind

Hallo, wat leuk dat je hier bent!

Als je bij Speldorado in de winkel staat en een cadeautje voor iemand koopt, wil je vast dat diegene het leuk vindt en er plezier aan beleefd. Dat het past bij zijn of haar leeftijd. En misschien wil je ook wel dat het iets is waar ze iets aan hebben. Iets dat ze uitdaagt en helpt om letterlijk en figuurlijk (nog meer) te groeien. Dan is het fijn om iets meer te weten over hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe je die ontwikkeling kunt stimuleren op een leuke manier. Vanaf deze week zal ik regelmatig, in de vorm van een blog, vertellen over de ontwikkeling van baby tot volwassene en hoe je die ontwikkeling kunt stimuleren.

Kinderen ontwikkelen zich, vooral de eerste jaren, heel snel op allerlei vlakken. Dat doen ze motorisch (doen), maar ook cognitief (denken) en sociaal emotioneel (voelen) door middel van bewegen en spelen. Als ze in hun puberteit zitten, zie je ze weer een enorme verandering door maken op alle drie deze gebieden en ook dan is bewegen en spelen belangrijk. Het is zelfs zo dat hersenen zich blijven ontwikkelen tot het 25e levensjaar. Daarna kun je als volwassenen je brein en lijf fit houden door middel van bewegen en spelen of spelletjes.

Voorstellen

Ik zal me even kort voorstellen. Mijn naam is Myra Withagen-Hillebrink. In 2011 heb ik een kinder- en jeugdcoachpraktijk geopend in Delft. Als coach ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen motorische ontwikkeling en lekker leven en leren. De samenwerking met Speldorado vind ik een hele leuke manier om meer te vertellen over mijn werk en mensen te helpen bij het kiezen van een leuk cadeau. Bij Speldorado vind je speelgoed voor alle leeftijden en voor het stimuleren voor allerlei vaardigheden, maar vooral om veel plezier te hebben, soms alleen en vaak met anderen.Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Blog-foto-algemeen-2-200x140.jpg

Wat vind je in iedere blog terug?

Aan de hand van een thema, meestal een (motorische) vaardigheid of een specifieke hulpvraag, vertel ik iets over een deel van de ontwikkeling van kind tot volwassene. Wat houdt het thema in? Hoe speelt het een rol in de ontwikkeling van kinderen en hoe kun je het stimuleren of helpen door middel van bewegen en spelen. Ook geef ik aan waar je eventueel meer informatie kunt vinden.

In de blogs beschrijf ik een “gemiddelde” ontwikkeling. Natuurlijk is het ene kind wat sneller en het andere kind doet wat langer over bepaalde vaardigheden. Dat heeft oa te maken met de mogelijkheden tot bewegen, die kinderen krijgen en nemen. Dat laatste heeft weer te maken met oa hun karakter. Ook stress kan invloed hebben. Soms loopt het zelfs helemaal anders. Daar ga ik in de blogs meestal niet verder op in, anders dan in een eventuele blog met een specifieke hulpvraag.

Heb jij een vraag over de ontwikkeling van kinderen, dan kun je kijken op www.het-luisterrijk.nl  De site van Kinder- en jeugdcoachpraktijk Het Luisterrijk. Wil je meer uitleg, dan kun je ook mailen naar myra@het-luisterrijk.nl Misschien schrijf ik dan wel een blog om jou vraag te beantwoorden.


[display-posts posts_per_page=”12″ category=”kind in beweging” include_excerpt=”true”]