Geplaatst op

Raids

Niets is zo gezellig als met de hele familie een spelletje spelen. Heb je Monopoly en Ganzenbord nu wel uitgespeeld? Rob van Speldorado tipt een nieuw bordspel dat iedereen leuk vindt: Raids.

Zo werkt het

“In het spel Raids zeil je van eiland naar eiland om zo Vikingen en buit te verzamelen. De buit gebruik je om met monsters en elkaar te vechten. Het doel is om je Vikingschip vol te krijgen met buit en Vikingen. Daar krijg je punten voor en wie de meeste punten heeft, wint. Het spel heeft vier rondes en voorafgaand aan elke ronde worden er tegels verspreid over de locaties waar je kunt stoppen. Om de beurt mag een speler zijn Vikingschip naar een lege locatie verplaatsen om zo de tegel en buit op te eisen. Ook mag je naar een locatie gaan waar al een speler staat. Gebeurt dit? Dan moeten de spelers om de locatie vechten.”

Vechten

Vechten doe je door Vikingen op te offeren. Als jij er een opoffert, moet je tegenspeler er twee opofferen. Dan mag jij de locatie verlaten, of er drie opofferen. Zo gaat het door tot één van beiden geen Vikingen meer heeft of vrijwillig weggaat. Als je vertrekt, kun je naar een lege locatie gaan of weer naar een bezette locatie gaan.”

Plunderen

“Behalve vechten kun je tijdens je beurt ook runen en goederen verzamelen. De runen leveren aan het einde van het spel punten op; goederen kun je aan het eind van een ronde verkopen voor punten. Ook kun je bijlen verzamelen. Die helpen je met het vechten tegen monsters. Ten slotte kun je ook meer Vikingen nemen tijdens je beurt.”

Het einde van het spel

“Als de vier rondes zijn gespeeld, is het spel klaar. Wie de meeste monsters heeft verslagen, Vikingen heeft verzameld en buit heeft gepakt, wint!”

Dit vindt Rob ervan

“Raids heeft wellicht een wat ruig thema, maar het is wel toegankelijk voor de hele familie. De regels zijn makkelijk te leren en het spel heeft genoeg opties om het spannend te houden. Ook de vormgeving van het spel is supergoed. De Vikingschepen zijn mooi gekleurd en de andere componenten zijn ook goed gemaakt. Zo zijn de muntjes van metaal en de Vikingen van hout. Elk onderdeel had makkelijk kunnen worden vervangen voor een goedkoper alternatief, maar doordat er voor kwaliteit is gegaan maakt dat Raids een eyecatcher is op tafel.”

“Kortom: Raids is een leuk spel voor iedereen! De combinatie van eenvoudige regels en een mooie uitstraling zorgt dat jong en oud het spel leuk vindt.”