Geplaatst op

Manhattan

De dagen worden korter, het wordt kouder en de klok moet bijna weer een uur achteruit. Dat kan maar een ding betekenen: het is tijd om de bordspellen uit de kast te halen! Rob van Speldorado tipt een leuk spel om deze herfst te spelen.

‘Manhattan is een snel, eenvoudig maar toch tactisch spel voor de hele familie. De spelregels zijn eenvoudig, waardoor zelfs jongere kinderen mee kunnen spelen. Het doel van Manhattan is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Die verdien je door wolkenkrabbers te bouwen en van tegenstanders af te pakken.’

Zo speel je het spel

‘Je speelt Manhattan in vier rondes en elke ronde bestaat uit zes beurten per speler. Een beurt bestaat uit het spelen van één kaartje: je hebt steeds vier kaartjes in je hand. Op elk kaartje staat een district. In dit district mag je een onderdeel van een wolkenkrabber neerzetten of op de wolkenkrabber van de tegenstander zetten. Het is belangrijk om te onthouden dat de speler die bovenaan staat, de eigenaar van de wolkenkrabber is.’

‘Zodra alle spelers hun speelstukken hebben gebruikt, is een ronde voorbij. Aan het eind van een ronde tellen spelers de punten op. Die worden gegeven aan spelers met de hoogste wolkenkrabber, de meeste wolkenkrabbers in een gebied en het aantal wolkenkrabbers in bezit van de speler. Aan het eind van de vier rondes wint degene met de meeste punten.’

Het ziet er mooi uit

Manthattan ziet er dankzij het kleurrijke bord en de wolkenkrabbers mooi uit als het op tafel staat. De onderdelen zijn gemaakt van felgekleurd, doorzichtig plastic en steken goed af tegenover het bord en de andere kleuren.’

Blijvertje in je spellenkast

‘Kortom: zoek je een familiespel om de winter mee door te komen? Kijk dan eens naar Manhattan. Het gaat een blijvertje zijn in je spellencollectie. Het is niet voor niets al 25 jaar op de markt en bekroond met de felbegeerde Duitse spellenprijs ‘Spiel des Jahres’.’ Je koopt Manhattan bij Speldorado op de Hippolytusbuurt of in de webshop van de spellenwinkel.