Geplaatst op

Hive

Wil je een spelletje spelen dat je met z’n tweeën kunt doen? Dan is Hive een aanrader! Rob vertelt: “Het is een tactisch spel. Het werkt als volgt: iedere speler krijgt een aantal speelstukken in zijn kleur. Daarop staan verschillende insecten afgebeeld. Een daarvan is de bijenkoningin: dit is het belangrijkste stuk in het spel. Het doel van het spel is de koningin van je tegenstander te omcirkelen met andere insecten.”

Zo werkt het

“Voor het spel begint, legt elke speler vier insecten neer. Een van die stukken moet de koningin zijn. Als je aan de beurt bent, mag je twee dingen doen: een nieuw insect in het spel brengen, of een insect verplaatsen. Voor je een insect kunt verplaatsen, moet die eerst aanwezig zijn in het spel. Hierdoor verandert en groeit het speelveld bij elke beurt.”

“Je speelt bij Hive niet met een speelbord; je gebruikt alleen de insectenstukken. Deze stukken moeten elkaar blijven raken. Verder mag elk stuk op zijn eigen speciale manier bewogen worden. Zo mag de mier zich langs de rand van het speelveld verplaatsen en kan de kever op andere stukken staan. Deze regels beperken de bewegingsmogelijkheden van de insecten en dat maakt dat je tactisch moet nadenken.”

Zo kun je winnen

Ook niet geheel onbelangrijk: hoe kun je het spelletje winnen? Rob weet het: “Het spel is voorbij zodra een koningin volledig omcirkeld is. Hiervoor heb je zes stukken nodig. Het maakt niet uit van wie de insecten zijn: je eigen stukken tellen dus ook mee. Is de koningin van je tegenstander omcirkeld? Dan heb je gewonnen!”

Waarom het leuk is

Rob vertelt waarom Hive zo’n tof spel is: “De speelstukken zijn gemaakt van dik, hard plastic. Hierdoor is het praktisch onverwoestbaar. Verder staan de insecten duidelijk afgebeeld en hebben ze ieder hun eigen kleur. Daardoor is het direct duidelijk welk stuk je in handen hebt. Je krijgt een handig zakje om alle speelstukken in op te bergen. Op die manier kun je het overal mee naar toe nemen: ik heb het spelletje standaard in mijn rugzak zitten.” Ook als je een kleine tas (of beurs) hebt, is Hive voor jouw geschikt. “Er is ook een kleinere versie van het spel. Die neemt minder ruimte in én is goedkoper dan zijn grote broer.”

Het eindoordeel van Rob? “Hive is een ontzettend leuk spel voor twee spelers. De tactiek zorgt ervoor dat het spel elke keer anders is en je kunt er ook echt goed in worden. Door het kleine formaat, het handige meeneemzakje en het feit dat je geen bord nodig hebt, kun je het spel altijd en overal spelen.”