Geplaatst op

Climbers

Het is weer vroeg donker en buiten is het koud: ideaal weer om spelletjes te doen! In november wordt ook de verkiezing voor speelgoed van het jaar gehouden. Een van de nominaties is het bordspel ‘The Climbers’. En dat is terecht, vindt Rob van spellenwinkel Speldorado. Hij vertelt waarom dit zo’n tof spel is.

Wat is The Climbers?

‘The Climbers is een tactisch spel. Spelers moeten zo hoog mogelijk op een stapel blokken proberen te klimmen. Hierbij kunnen ze gebruik maken van ladders én mogen de blokken worden gedraaid of gestapeld.’

Hoe wordt het spel gespeeld?

‘Tijdens een beurt mag een speler naar een vakje van zijn of haar kleur bewegen. Op vakjes van andere kleuren mag je niet staan. Er zijn wel neutrale plekken waar spelers van alle kleuren op mogen staan. Tijdens deze beweging mag de speler gebruik maken van ladders om zo een hogere plek te bereiken. Ook mag de speler één blokje verplaatsen en/of omdraaien om zo een betere zet te kunnen doen. Aan het eind van de beurt mogen spelers ook tokens plaatsen om plekken te blokkeren.’

Is het moeilijk?

‘Dit klinkt allemaal vrij simpel, maar de uitvoering is toch wat lastiger. Spelers mogen niet omlaag gaan. Als het niet mogelijk is om omhoog te klimmen, sta je vast. Je moet dus goed nadenken over de huidige en toekomstige zetten. Soms moet je een minder optimale zet doen om zo te voorkomen dat je vast komt te staan. Je speelt in drie dimensies en daarom moet je goed kijken naar het spelbord. Soms kun je door één blokje te verplaatsen hoger klimmen én een medespeler blokkeren.’

Is het voor iedereen leuk om te spelen?

‘De componenten van het spel zijn mooi gemaakt en de kleuren zijn fel, waardoor je ze gemakkelijk van elkaar kunt onderscheiden. De blokjes zijn gemaakt van hout en doen denken aan een ouderwetse blokkentoren.’

De combinatie van makkelijk te leren regels en een strategische uitvoering zorgt ervoor dat The Climbers voor iedereen toegankelijk is. De jongste spelers  (vanaf 8 jaar) kunnen snel meespelen en de tactischere spelers zullen hier een flinke uitdaging aantreffen.

Wil je het spel eens uitproberen of toevoegen aan je spelletjescollectie? Ga dan langs bij Speldorado!